VRIJEME U BANJALUCI

O NAMA

AUTOPREVOZ NEKAD
Preduzeće "Autoprevoz" iz Banjaluke je jedno od najvećih saobraćajnih preduzeća za obavljanje gradskog, prigradskog i međugradskog prevoza putnika u Bosni i Hercegovini. Osnovano je daleke 1945. godine. Sa osam zaposlenih radnika i tri autobusa Rješenjem Narodno-oslobodilačkog Odbora Grada Banja Luke, dobija naziv DASP (Državno autosaobraćajno preduzeće za prevoz putnika). Prvi zaposleni vozači bili su demobilisani partizani.

Nagli privredni i društveni razvoj pedesetih godina prošlog vijeka pogodovao je širenju tadašnjeg DASP-a. Uspostavlja se saobraćaj na svim regionalnim i međumjesnim linijama koje povezuju sve veće centre u BiH. Uvodi se prva međurepublička linija Banja Luka – Zagreb, a malo zatim i Banja Luka – Beograd. Već tada je Preduzeće doživjelo pravu ekspanziju, povećava se broj autobusa, izgrađuje se autobuska stanica u centru Grada, poslovni objekti i vlastita garaža.
Početkom 60-tih Preduzeće kupuje 40 hektara zemljišta gdje se prave upravna zgrada i radničke hale. Tu se i danas nalazi sjedište Autoprevoza, koji postaje jedan od vodećih u drumskom prevozu putnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije.Sedamdesete su jedne od najbitnijih godina za Autoprevoz. Sa zaposlenih 2.200 radnika, uvode se prve linije za inostranstvo, prvenstveno Austriju i Njemačku. Preko 200 raspoloživih autobusa u tom periodu prelazi 56 miliona kilometara i prevozi 30 miliona putnika godišnje.

Do početka građanskog rata u BiH Autoprevoz prolazi kroz nekoliko reorganizacija. Usled posledica ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine, praktično egzistira sa 10% vozila i najminimalnijim uslovima za rad. Završetkom rata 1995.godine Autoprevoz izlazi kao devastirano preduzeće sa nenadoknadivim gubitkom zbog 17 poginulih i tri nestala radnika i 43 ratna vojna invalida. Od 186 upotrebljivih vozila, od kojih je 76 bilo veoma konfornih, ostaje sa 31 ispravnim autobusom čija je starosna struktura bila preko deset godina. Zbog sve težih uslova za rad, Preduzeće se okreće osvajanju tržišta i iznalaženju minimalnih uslova za egzistenciju 599 preostalih radnika.Takvo stanje pronalaženja izlaza iz teškoća potrajalo je sve do 2000. godine, kada je Autoprevoz, kao implementator projekta dobio donaciju Vlade Japana kroz dodjelu 35 novih autobusa za gradski saobraćaj, kao i opremu i autodijelove u vrijednosti od sedam miliona dolara. Ta donacija je bila jedna od ključnih prekretnica nakon čega je Preduzeće oživjelo i normalizovalo proces rada.

Slijedeća prekretnica u razvoju Preduzeća bila je privatizacija koja je izvršena 2002. godine, kada je Osnovno državno preduzeće transformisano u Akcionarsko društvo. Od tada do danas AD Autoprevoz je u jednom uzlaznom trendu koji se prije svega ogleda u redovnom obnavljanju voznog parka i osvajanju novih tržišta. Samo u posljednje tri godine kupljeno je 17 novih i 12 polovnih autobusa. Svakako tu treba spomenuti, između ostalih, autobus na sprat Setra 431DT i Setra S 419 GT - HD.

AUTOPREVOZ DANAS
Danas raspolažemo sa 90 licenciranih autobusa sa kojima održavam 19 gradsko-prigradskih i 23 međugradsko – međunarodne linije. Zemlje prema kojima održavamo svoje redovne autobuske linije su: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Austrija, Švajcarska i Švedska. Našim autobusima na putevima cijele Evrope u prosjeku mjesečno pohodimo 630.000 kilometara i prevezemo nepunih 800.000 putnika. Ovaj podatak nas svrstava u red najvećih prevoznika u Republici Srpskoj i šire. Mi smo Vaš partner sigurne vožnje!

Ostvareni rezultati u 2008. su:
 • Kupovina 4 nova vozila za MMS i 4 vozila sa pogonom na prirodni tečni gas
 • Osvajanje novih tržišta uvođenjem novih linija
 • Direktni uvoznik najznačajnijih proizvođača autodijelova i opreme : Continental, Knorr – Bremse, New Process, Sabo, Behr, John Bruce, Matador itd.
 • Uspješno uvođenje standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000
Ostvareni rezultati u 2009. su:
 • Kupljena 2 nova vozila za potrebe međugradskog i međunarodnog saobraćaja i 2 vozila za potrebe gradskog saobraćaja
 • Oprema Turističke agencije i rukovodioca sa novom računarskom opremom
 • Modernizovanje opreme za tehnički pregled vozila
 • Modernizacija sistema prodaje karata u Turističkoj agenciji
 • Uspješno izvršili proces fiskalizacije
 • Uvodjenje call centra na Autobuskoj stanici, radi bržeg pružanja informacija o dolascima i polascima autobusnih linija.
Planovi Autoprevoza za predstojeći period su:
 • Jačanje konkurentnosti, očuvanje postojećih i osvajanje novih kupaca / korisnika usluga
 • Uvodjenje novih medjunarodnih linija, proširenje medjuentitetskih linija.
 • Proširivanje usluga Turističke agencije u dijelu organizacije Ekskurzija.
 • Početak proizvodnje i prodaje hidrauličnih crijeva proizvođača COHLINE iz Njemačke.
 • Nabavka 1. turističkog vozila visoke klase od 0 do 10 godina starosti
 • Nabavka 3 nova vozila za gradski saobraćaj
 • Izgradnja objekata na novoj lokacije preduzeća
 • Zaposlenje mladog i školovanog kadra
 • Edukacija radnog osoblja, kao stalni zadatak
 • Stimulacija radnika shodno ostvarenim rezultatima rada i kvalitetu pruženih usluga.
 • Ispoštovati u potpunosti Politiku kvaliteta radi ostvarenja Ciljeva kvaliteta, te ispunjavanje zahtjeva i postizanja zadovoljstva korisnika usluga.
© 2007 Autoprevoz AD Banja Luka
Uslovi korištenja               Politika privatnosti